Colocviul național LIMES FORUM V se va desfășura la București, în perioada 16–18 decembrie 2016.
Evenimentul este organizat de către Ministerul Culturii, Muzeul Național de Istorie a României, Comisia Națională LIMES și Antiquitas.
Acest eveniment prilejuiește reunirea anuală a specialiștilor din domeniul frontierelor romane din România care se desfășoară în cadrul Programului Național LIMES.
În deschiderea colocviului, vineri 16 decembrie 2016, începând cu orele 15.00, va fi lansat volumul intitulat Arheologia azi, în România, semnat de prof. dr. Mihai Bărbulescu, membru corespondent al Academiei Române, fost președinte al Comisiei Naționale de Arheologie. Evenimentul va avea loc la sediul Ministerului Culturii, Bulevardul Unirii nr. 22, sala 315.
Volumul Arheologia azi, în România este o apariție editorială aparte pentru România, prin tematica abordată și conținutul său. Cartea se adresează deopotrivă specialiștilor, dar și publicului larg, fiind o nouă contribuție memorialistică la istoria arheologiei din România, dar și un demers foarte necesar în sensul arheologiei publice, o direcție încă puțin explorată în țara noastră.
Pentru participarea reprezentanților mass-media, vă rugăm să confirmați înscrierea Dvs. la adresa de e-mail: limes.forum2016@gmail.com. Accesul la eveniment, în sediul Ministerului Culturii se va face pe baza listei de înscriere și prezentarea legitimației de presă.
Lucrările colocviului se vor desfășura după cum urmează: vineri – 16 decembrie (orele 15–19 la sediul Ministerului Culturii) și sâmbătă – 17 decembrie (orele 9.30–19.00 la Rin Central Hotel, str. Traian, nr. 55). Duminică – 18 decembrie va fi organizată pentru participanții la colocviu o excursie documentară la castrul și băile romane de la Mălăiești (jud. Prahova). Programul detaliat al lucrărilor colocviului este atașat acestui comunicat.
Programul național LIMES are ca scop principal documentarea monumentelor care compun granița romană de pe teritoriul României și a fost inițiat în anul 2014 sub egida Ministerului Culturii. Finanțarea propriu-zisă a acestui program de către ministerul amintit a început în anul 2016. Până în prezent au fost cartate (conform unui standard minimal de date) peste 350 de monumente, fiind stabilite justificările cu privire la criteriile de autenticitate și integritate pentru fiecare sit în parte. Marea lor majoritate sunt propuse pentru lista indicativă națională UNESCO. În perioada următoare urmează să fie realizată o documentare mai amănunțită în vederea stabilirii regimurilor de proprietate și a zonelor de protecție.
Înscrierea frontierei romane din diferitele țări europene (Marea Britanie, Olanda, Germania, Austria, Ungaria, Serbia, Bulgaria) pe care le străbate a fost un obiectiv comun, fiind desemnat în lista UNESCO, în 2005, un monument trans-național denumit Frontiers of the Roman Empire (FRE). Ca parte integrantă a sistemului general defensiv al Imperiului Roman, limesul dacic are o valoare culturală extraordinară. Sectorul de limes al Daciei este cel mai lung din Europa, însumând peste 1000 km, fiind totodată și cel mai complex. Frontiera Dunării (Ripa Danuvii) are pe teritoriul României cel mai mare interval cronologic de utilizare din întregul Limes roman din Europa, fiind în același timp și cel mai lung sector de pe cursul fluviului care traversează teritoriul unui stat - 1,075 km, din care aproximativ 700 km sunt sectoare comune cu Bulgaria și Serbia.
Date de contact: e-mail: limes.forum2016@gmail.com / mobil: 0745 231 563 (Ovidiu Țentea)
http://www.cultura.ro/comunicat-de-presa-colocviul-national-limes-forum-v